Maslenica

Naselje Maslenica ime je dobilo po stoljetnim maslinicima koje su se uzgajale na obali, a masline su jedan od najznačajnijih prirodnih simbola ovog naselja i odraz prošlog vremena i aktivnosti stanovništva.
Maslenica je smještena u zagrljaju Novigradskog mora, rijeke Zrmanje i planine Velebit, poziva na idiličan obiteljski odmor u prekrasnom prirodnom ambijentu.

Ne postoji sa sigurnošću dokument o prvom naseljavanju mjesta Maslenica. Sjećanja stanovništva koja se prenose s koljenja na koljeno govore o prvom naseljavanju još od davne 1780. godine. Mjesto dobiva 1961. godine most koji nosi ime mjesta, te je od velike važnosti za stanovništvo.

Maslenički most (zvan i "Novi Maslenički most" kako bi se razlikovao od "starog" koji je srušen u Domovinskom ratu, nanovo izgrađen 2004. godine) armiranobetonski je lučni most iznad Novskog ždrila, nedaleko od naselja Maslenica, koji prevodi oba traka autoceste A1, na dionici Maslenica - Zadar 1. Most ima ukupnu dužinu 377,60 m, širinu 20,40 m, a rasponski sklop iznosi 350 metara. Rasponsku konstrukciju čini luk raspona 200 m, čime se svrstava među veće ovakve mostove u svijetu.